Sömestir tatilini de bitirdik ve 2.döneme başladık. Üzerinden zaman geçti. Umarım sömestir tatilinde LGS 1.dönem konularındaki eksiklerimizi tamamlamışsınızdır. Hatta tamamlamakla kalmayıp MEB Çalışma Kitabından tüm 1.dönem sorularını çözmüşsünüzdür diye umuyoruz. 2.dönem LGS sınavı senden nasıl hazırlanmanı ister, biraz bilgi verelim.
PEKİ 2.DÖNEM LGS SINAVINA NASIL HAZIRLANMALISINIZ?
Hedefiniz Hangi Lise?
Öncelikle mutlaka hedeflediğiniz bir lise olmalı ve onu sürekli göz önünde bulundurarak çalışmalarınıza devam etmelisiniz. Hatta hayalinizdeki lisenin fotoğrafı mutlaka odanızda veya masanızda olmalıdır.
1.Dönem LGS Konuları
1.dönem LGS konuları özellikle Matematik dersi için 2.dönemin temeli mahiyetinde diyebiliriz. Yani 1.dönem konularından üslü İfadeler, köklü ifadeler, cebirsel ifadeler gibi konular mutlaka anlaşılmış olmalıdır. O konuları bilmeden 2.dönem konularından denklemler, koordinat sistemi, eşitsizlikler ve üçgenler gibi konuların anlaşılması bir hayli zordur.
Geometri Konularının Önemi
Son yıllarda çıkmış LGS sorularında geometrik soruların arttığı göze çarpmaktadır. Üçgen, kare, dikdörtgen, çember ve daire konularıyla ilgili temel bilgilerin mutlaka öğrenci tarafından biliniyor olması gerekiyor. Aksi halde yeni nesil geometrik soruları çözmek çok zordur. Özellikle 2.dönem LGS matematik müfredatında üçgenler ve benzerlik konusunun oturması için bol bol kazanım düzeyinde sorular çözülmelidir. Çünkü daha önceki yıllarda üçgenler ve benzerlik konusu bu denli detaylı işlenmemişti. Özellikle üçgenlerle ilgili yeni nesil soruların zor olmasından dolayı kazanım düzeyinde konunun çok iyi kavranmış olması şarttır.
MEB Örnek Soruları ve Çıkmış Soruların Çözülmesi
Geçmişte yayınlanan MEB örnek soruları ile güncel olarak her ay yayınlanan MEB örnek soruları mutlaka ama mutlaka çözülmeli ve çözümleri detaylarıyla öğrenilmelidir. Bu sorular önümüzdeki sınavda çıkabilecek soruların da habercisidir. Her konu bitiminde hem LGS çıkmış soruları hem de MEB örnek soruları birlikte çözülmelidir.
‘LGS Matematikte Süre Yetiştiremiyorum ‘Diyenler Ne Yapmalıdır?
Bu hususla ilgili özel bir yazı kaleme almıştık. Burada da kısaca değinmiş olalım. Eğer önümüzde 2-3 ay gibi bir süre varsa, öğrenci soru bankası çözerken mutlaka her 20 soruluk testi 50 dakikada yani 1 soruya 2,5 dakika vererek çözmeye alışmalıdır. Bu durum mutlaka not alınmalı ve velisi veya öğretmeni tarafından takip edilmelidir. İlk başlarda sıkılma durumu olabilir sabrederek devam edilmelidir. Eğer 15.soruda süre bitiyorsa not edilmeli ve kalan sorular çözülmelidir. Yeni 20 soruda yine süre tutularak çözülmelidir. Eğer son 1-2 ay gibi bir süre var ise matematik denemesi kitabı satın alınmalı ve yine 20 soruluk test için 50 dakika süre tutularak yukarı anlattığımız yöntem tekrar edilmelidir.
Havlu Atmadan, Moral Bozmadan, Pes Etmeden Çalış!
LGS sınav sistemi gerçekten zor bir sınavdır. Planlı ve sabırlı çalışmayı gerektirir. Denemelerde iniş çıkış gözlenebilir. Bıkmadan, usanmadan, ümidini kaybetmeden çalışmaya devam edilmelidir. Çünkü iyi bir lise, sizin için iyi bir üniversitenin kapısını aralamak demektir. İyi bir üniversite de iyi bir hayatın habercisidir. Onun için 2.dönem LGS hazırlık sürecinde 3-4 aylık zorlu bir döneme sabretmekle hayatınızın dönüm noktasını atlatmış olacaksınız.
Çalışan Kazanır. Stres Yapma!
Ya kazanamazsam ailemin yüzüne nasıl bakarım? Ya sınav soruları zor gelirse? Gibi söylemlerle kendinizi strese sokmayın. Aileniz size her türlü imkanları sunmuş olabilir. Sizin göreviniz çalışmaktır. Eğer sınavda beklenmeyen bir durum olursa da merak etmeyin aileniz bunu hoş karşılayacaktır. Ailenizin sizi sevgisi, sınav puanıyla ölçülemeyecek kadar çoktur. Ama siz yersiz kaygılarla hareket ederseniz, kazanabileceğiniz bir sınavı heba edebilirsiniz. Herşeyi bir kenara bırakıp hedefe kilitlenmelisiniz ve hayalinizdeki liseyi aklınızdan çıkarmadan son güne kadar çalışmalısınız. Sınavdan sonra da 3 aylık bir rahatlık ve tatil döneminin sizi beklediğini düşünerek, yorgunluğunuzu hafifletebilirsiniz.
LGS Sınav Stresini Hafifleten Aktiviteler
2.dönemle birlikte sınava az zaman kalması sonucunda stresinizin artması doğaldır. Ara ara kendinizi rahatlatan etkinlikler yapabilirsiniz. Dinlenme ve deşarj olma adına yapacağınız etkinlikler zaman kaybı değildir. Ailenizle pikniğe gitme, arkadaşlarınızla bir etkinlik yapma, sinemaya gitme, tiyatroya gitme, yürüyüş yapma, spor yapma, evde ailecek film seyretme, belirli zamanlarda sınırlı olarak eğlenme adına Youtube’da eğlenceli videolar izlemek gibi.
LGS Konuları Ne Zaman Bitmelidir?
LGS konuları Mayıs ayında artık bitmiş olması gerekmektedir. Öğrencinin Mayıs ayının ilk haftası, geriye dönük olarak kendini zorlandığı konularla ilgili telafiye ayırması gerekir. Kalan 3-4 haftalık zamanı ise sürekli genel deneme çözmeye ayırması ve branş denemelerine ayırması gerekmektedir.
Sınav Geldi Çattı!
Siz elinizden geleni yaptınız veya yapmadınız sınav zamanı geldi. Bundan sonra tek yapacağınız, sınava rahat bir şekilde girmek ve kaderinize razı olmaktır. Son günlerde keşkelerle konuşmanın hiçbir anlamı yoktur.
Kendinize Güvenin
Başarı elde etmek için kendinize güvenmelisiniz ve ben elimden geleni yaptım. Başarılı olmak benim de hakkım diyerek kendinize telkinlerde bulunmalısınız.
Biz de Size Güveniyoruz
LGS gibi zor bir sınav sistemine aylardır çalışarak yorulan tüm öğrencilerimize sonuna kadar güveniyoruz ve Best Matematik ailesi olarak başarılar diliyoruz.